Biserica Brancoveneasca Potlogi – Obiective Turistice Romania

Biserica Brancoveneasca Potlogi - Obiective Turistice Romania

Biserica Brancoveneasca Potlogi – Obiective Turistice Romania

Biserica Brancoveneasca PotlogiBiserica Brancoveneasca Potlogi marturiseste inca si astazi profunzimea artei brancovenesti, precum si viata sfanta si statornica a Sfantului voievod Constantin Brancoveanu. Ansamblul brancovenesc din comuna Potlogi, judetul Dambovita, aflat la o distanta de 38 de kilometri de Bucuresti si la 49 de kilometri de Targoviste, a fost construit de Sfantul Constantin Brancoveanu in anul 1698, pe locul gospodariei curtii boierului Dima.

Sfantul Voievod – Martir Constantin Brancoveanu (1688-1714), a ctitorit biserica cu hramul Sfantul M. Mc. Dimitrie in anul 1683, anterior edificarii ansamblului de curte, dupa cum prezinta pisania din pridvor:

“Aceasta svanta si dumnezeiasca bisearica iaste zidita si inalţata,
den temelie si pana in savarsitul ei de robul lui Dumnezeu
Constantin Brancoveanu Vel Spatar,
intru slava Domnului nostru Iisus Hristos cel de troiţa
slavit si intru cinstea lui Vel Mucenic Dimtrie,
pentru a sa veasnica pomenire si al parinţilor, carea se-au
inceput si le-au si savarsit in zilele luminatului domn
Io serban Cantacuzino Basarab Voevod, Septembrie, (1683) “.

Importanta monumentului consta in faptul ca reprezinta prima ctitorie ecleziastica de curte a lui Constantin Brancoveanu, care deschide seria locasurilor sfinte ce creeaza stilul brancovenesc caracterizat prin : ornamentatia bogata a ancadramentelor, si a coloanelor; pridvorul deschis; boltirea in semicilindru sau cu cupole sferice; decorul sculptat din piatra in care predomina motivele florale.

Marturie a stilului brancovenesc, biserica noastra sta alaturi de alte ctitorii ale voievodului dintre care amintim: Biserica “Nasterea Maicii Domnului” de la Doicesti, Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, Manastirea Hurezi si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.

Tabloul votiv, inca vizibil in pronaos il infatiseaza pe domnitor impreuna cu cei patru fii, Constantin Stefan, Radu si Matei, martirizati in anul 1714 de catre sultanul Ahmed III si canonizati de Sfantul Sinod in anul 1992, ca eroi, martiri si sfinti ai Bisericii Ortodoxe Romane, praznuiti in data de 16 august.

Initial biserica avea o singura turla asa cum reiese din tabloul votiv.In prezent ca urmare a restaurarii din anul 1904 s-a adaugat a doua turla pe naos. Biserica are trei componente: un nucleu masiv de baza, corespunzator pronaosului, naosului si altarului cu absida pentagonala, la care se adauga un turnulet in partea de nord.

Intai biserica de parohie, apoi paraclis de curte si din nou biserica parohiala, de-a lungul veacurilor edificiul cunoaste multiple transformari, notificate in cartile bisericii. La interventia majora din anii 1901-1904, pictura in fresca a fost acoperita cu straturi suport ca baza pentru pictura in ulei realizata de Umberto Marchetti, astazi inlaturata.

Au urmat interventii succesive de restaurare a picturii:

  • 1930 – pictori V.Georgescu si M.Constantinescu;
  • 1945 – pictor V. Blendea;
  • 1988 – Gh. Costiurin;

Acestea au evidentiat o parte din fresca originala, tabloul votiv din pronaos, bolta cu medalionul lui Iisus Emanoil si peretele estic la pridvor.

Ultima incercare de restaurare a monumentului, a fost inceputa in anul 1982, ramanand nefinalizata timp de aproape 30 de ani pana in anul 2010. In tot acest interval biserica a ramas plina cu schele de lemn la interior, serviciul religios desfasurandu-se anevoios.

Intre anii 2010-2013 s-a restaurat integral biserica interior si exterior aceasta implicand si refacerea picturii in pridvor si pronaos si realizarea de pictura noua in naos si altar. La Potlogi, frumusetea Sfantului lacas va oferi momente de pace sufleteasca vizitatorilor, dandu-le prilejul sa calce pe lespezile pe care au rasunat odinioara pasii voievodului si ai familiei sale.

Biserica Brancoveneasca Potlogi - Obiective Turistice Romania

Harta Biserica Brancoveneasca Potlogi


CAZARE POTLOGI

Biserica Brancoveneasca Potlogi

Sigla Euro Team Travel 1Biserica Brancoveneasca Potlogi marturiseste inca si astazi profunzimea artei brancovenesti, precum si viata sfanta si statornica a Sfantului voievod Constantin Brancoveanu. Ansamblul brancovenesc din comuna Potlogi, judetul Dambovita, aflat la o distanta de 38 de kilometri de Bucuresti si la 49 de kilometri de Targoviste, a fost construit de Sfantul Constantin Brancoveanu in anul 1698, pe locul gospodariei curtii boierului Dima., Biserica Brancoveneasca Potlogi, Biserica Sf Dumitru Potlogi Istorie, Cultura si Credinta in Dumnezeu – Ctitoria Marelui Domitor Constantin Brancoveanu, Biserica Grancoveneasca face parte din ansamblul Palatului Brancovenesc din Potlogi

You must be logged in to post a comment.

Top