Cetatea Balvanyos – Obiective Turistice Romania

Cetatea Balvanyos - Obiective Turistice Romania

Cetatea Balvanyos – Obiective Turistice Romania

Cetatea Balvanyos - Obiective Turistice RomaniaCetatea Balvanyos era proprietatea familiei apor. Ruinele cetatii Balvanyos se gasesc pe varful unui munte de 1056 m inaltime. Cetatea Balvanyos este una dintre cele mai vechi cetati ale regiunii, unde se aflau – pe vremea regelui Sfantul Stefan – templele paganilor. Se crede ca cetatea Balvanyos a fost construita in secolele XI-XII. Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. Multe legende se leaga de acest loc.

Dupa construirea turnului vechi a urmat ridicarea peretilor interiori, apoi cea a peretilor exteriori ale cetatii. Din punct de vedere structural, este incadrat in clasa cetatilor cu turn interior si pereti de baza neregulate.

Dupa marturia unei scrisori datata in anul 1402 a regelui Sigismund, cetatea a fost construita in secolul XI, in timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Peretele interior ar fi fost construit in 1235, in timpul domniei regelui Béla al iV-lea, iar cel exterior in timpul domniei regelui Ladislau al IV-lea, intre 1272 – 1290.

Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul al XIV-lea era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost primita ca donatie din partea regelui. Ceramica gasita aici dateaza dinaintea secolului al XVIII-lea. Se presupune, deci, ca in acest secol cetatea era deja nelocuita. Pentru a ajunge la ruinele cetatii se urmeaza drumul peste pustia Liga pana la Varful Mijlociu, apoi drumul Cetatii.

Harta Cetatea Balvanyos

Booking.com

Cetatea Balvanyos

Cetatea Balvanyos era proprietatea familiei apor. Ruinele cetatii Balvanyos se gasesc pe varful unui munte de 1056 m inaltime. Cetatea Balvanyos este una dintre cele mai vechi cetati ale regiunii, unde se aflau – pe vremea regelui Sfantul Stefan – templele paganilor. Se crede ca cetatea Balvanyos a fost construita in secolele XI-XII. Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. Multe legende se leaga de acest loc. Cetatea Balvanyos – Obiective Turistice Romania

You must be logged in to post a comment.

Top