Gradina Zmeilor – Obiective Turistice Romania

Gradina Zmeilor Obiectiv Turistica Romania

Gradina Zmeilor un loc unicat in Romania

Gradina Zmeilor – rezervatia naturala de tip geologic si peisagistic Gradina Zmeilor este o arie protejata, monument al naturii, situata in judetul Salaj, in comuna Balan. Se afla la 10 km de orasul Jibou, in bazinul Almasului, pe teritoriul vestic al satului Galgau Almasului. Zona protejata se intinde pe o suprafata de 3 hectare.

Formatiunile geologice sunt alcatuite din gresii de Sanmihaiu, de culoare cenusii-galbui. „Acestea s-au format prin actiunile repetate ale aerului: inghet-dezghet, vant, temperatura, prin actiunile apei: spalare, siroire si a proceselor gravitationale: prabusiri, surpari, desfasurate de-a lungul timpului.” (Agentia Regionala pentru Protectia Mediului).

Legendele locului sunt si aici dintre cele mai frumoase, incercand sa spuna povestea din spatele fiecarei formatiuni stancoase, explicand asftel denumirile pe care acestea le au.

Intr-una din legense se spune ca „in Galgau Almasului era salasul unor zmei hapsani, care furau fetele oamenilor. intr-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, insa un voinic a decis sa ii infrunte. Dupa ce l-a invins, a gasit soarele si l-a aruncat sus pe cer. Ceilalti zmei care venisera sa ii dea o mana de ajutor ortacului lor au fost orbiti de stralucirea neasteptata, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberata de voinic, a rostit asupra lor o vraja, iar zmeii au ramas acolo, transformati in stane de piatra incremenite pentru vecie.” (romanialibera.ro).

O alta legenda povesteste despre stanca botezata de localnici „Fata Catanii”.  Se spune ca „o fata din sat s-ar fi indragostit de un soldat imparatesc. Fata ar fi vrut sa fuga cu iubitul ei in lume, insa ar fi fost blestemata de mama sa si s-ar fi transformat astfel in stanca. Practic, fiecare stanca din Gradina Zmeilor are propria legenda, indiferent ca formatiunea de piatra poarta numele de Fata Catanii, Zmeul si Zmeoaica, Soldatii, Eva, Capitanul sau Dorobantul.” (romanialibera.ro)

Cele mai spectaculoase stanci sunt denumite Zmeul si Zmeoaica si de pe terasa de deasupra lor, se pot vedea toate stancile.

Sursa: www.cunoastelumea.ro

Booking.com

Gradina Zmeilor

Agentia de Turism Euro Team TravelGradina Zmeilor – Rezervatia naturala de tip geologic si peisagistic Gradina Zmeilor este o arie protejata, monument al naturii, situata in judetul Salaj, in comuna Balan. Se afla la 10 km de orasul Jibou, in bazinul Almasului, pe teritoriul vestic al satului Galgau Almasului. Zona protejata se intinde pe 3 hectare. Obiective Turistice Romania, Vizitati Romania.

You must be logged in to post a comment.

Top