Grota Sulfuroasa Balvanyos – Obiective Turistice Romania

Grota Sulfuroasa Balvanyos – Obiective Turistice Romania

Grota Sulfuroasa Balvanyos – Obiective Turistice Romania

Grota Sulfuroasa Balvanyos - Obiective Turistice RomaniaGrota Sulfuroasa Balvanyos sau Grota Ucigasa a luat nastere ca urmare a unui fenomen postvulcanic al muntelui Puturosu. Ea reprezinta urmele galeriilor minelor vechi de sulf. Acest nume este consecinta unui alt gen de gaz existent aici, diferit de cel din celelalte grote si emanatii de gaze din zona; gazul din grota ucigasa umple aproape in totalitate galeriile din grota.

Pe peretii grotei nu se observa depuneri de sulf sau alaun, astfel a nu exista semne clare care sa ateste prezenta gazului nociv. Cele mai fecvente victime ale grotei sunt liliecii.

Grota Ucigasa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Este cea mai mare mofeta naturala din Europa ce emite zilnic cca 3000 mc hidrogen sulfuric.

Emanatiile postvulcanice de gaze se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si afectiuni ale sistemului vascular, avand ca si efect accelerarea circulatiei periferice a sangelui.

Grota este o fosta mina de sulf care dupa sistarea mineritului sulfului (utilizat pentru fabricarea prafului de pusca) sa folosit ca mofeta sulfuroasa (solfatara).

Este mofeta cu cel mai mare debit, cca. 2000 m3 de CO2/zi. Nivelul permanent al gazului se observa si din depozitul galbui de sulf de pe pereti. Daca petrecem cateva minute in CO2 o sa simtim caldura in picioare. La barbati acelasi lucru se simte si la testicule.

De aceea localnici numesc glumet mofeta “Viagra secuieasca”. Atentie! CO2 este un gaz sufocator, testati nivelul gazului cu o bricheta si nu va aplecati sub nivelul acestuia. Interesant! Suflati clabuce in pestera si ele vor pluti afara pe suprafata paturiei de CO2.

Aflata in localitatea Turia, judetul Covasna, pesterea Pucioasa este considerata cea mai mare mofeta naturala din Europa si are cea mai mare scurgere de dioxid de carbon. Acesta are o lungime de 14 metri si este renumita atat in domeniul geografic, cat si in cel balneologic. Pentru ca din scorbura se volatilizeaza cam 2.000 m3 de dioxid de carbon aproape curat pe zi. Pesterea Pucioasa depaseste , din acest punct de vedere renumita,, Pesterea Caineleui,, din Napoli.

Situata la 1052 de metri altitudine, pesterea se afla pe coata dealului Pucioasa, unde se mai pot observa si alte grote adancite in blocurile vulcanice. in cele mai multe cazuri, insa acestea sunt, spre deosebire de Pesterea pucioasa, rezultatele muncii oamenilor care au exploatat minele sulfurice.

De a lungul timpului s-au efectuat diferite cercetari stiintifice, in urma carora s-au observat urme de activitate postvulcanica.

Cercetatori din diverse domenii de activitate care au studiat zona au afirmat faptul ca in aceasta regiune exista mai multe locuri unde un gaz otravitor care iese din scoarta pamantului ucide orice fiinta vie in calea lui.

Pesterea Pucioasa este unul dintre aceste locuri si de aceea intararea este blocata cu gratii.

Mai multe legende s-au format in jurul acestei pesteri, despre care se spune ca vrajeste si atrage oamenii sa o investigheze. Toti cei care au sfirsit, insa, din cauza gazelor otravitoare.

O alta legenda spune ca, in perioadele tn care saracia ii lovea pe tarani, atunci cind un copil se nastea in familie, buniciii trebuiau sa si ia viata pentru a face loc noului membru.

Din acest motiv, batranii se indreptau spre Pesterea Pucioasa, in fata careia isi gaseau sfarsitul, iar tinerii parinti ii ingropau pe bunici intr-un loc apropiat unde se afla astazi o padure de stejari.

Harta Grota Sulfuroasa Balvanyos

Booking.com

Grota Sulfuroasa Balvanyos

Grota Sulfuroasa Balvanyos sau Grota Ucigasa a luat nastere ca urmare a unui fenomen postvulcanic al muntelui Puturosu. Ea reprezinta urmele galeriilor minelor vechi de sulf. Acest nume este consecinta unui alt gen de gaz existent aici, diferit de cel din celelalte grote si emanatii de gaze din zona; gazul din grota ucigasa umple aproape in totalitate galeriile din grota. Grota Sulfuroasa Balvanyos, istorie, foto, harta, Obiectiv Turistic Balvanyos, Romania, oferte sejur, cazare, vacante, tratament Baile Balvanyos, istorie, foto, harta, Obiectiv Turistic Balvanyos, Romania, oferte sejur, cazare, vacante, tratament Baile Balvanyos.

You must be logged in to post a comment.

Top