Lacul Sfanta Ana – Obiective Turistice Romania

Lacul Sfanta Ana - Obiective Turistice Romania

 Lacul Sfanta Ana – Obiective Turistice Romania

Lacul Sfanta Ana - Obiective Turistice RomaniaLacul Sfanta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei. Lacul Sfanta Ana este situat pe teritoriul judetului Harghita, in masivul Ciomatu, de pe stanga Oltului, in apropiere de statiunea Baile Tusnad.

Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).

Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m.

Lacul Sfanta Ana isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.

Localnicii stiu ca „Daca emanatiile din fisuri pisca la nas, atunci e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi insorita, tocmai potrivita pentru drumetii”. Fenomenul are o explicatie stiintifica. in munte se desfasoara inca o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice.

Cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator, semn ca vine ploaia.

CAZARE BAILE TUSNAD

Lacul Sfanta Ana, este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de statiunea Baile Tusnad prin poteci turistice. Langa lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana.

Varsta lacului Sfanta ana nu a fost inca determinata cu exactitate, diversi cercetatori estimand ca ultima eruptie a avut loc cu 32.000 de ani in urma (Juvigne et al. 1994), cu 10.500 de ani in urma (Morya et al. 1996) sau chiar 9.800 de ani in urma (Magyari et al. 2006).

Studiile palinologice, avand ca obiect studiul polenului si al sporilor, au ajuns la concluzia ca istoria lacului Sfanta Ana a inceput in urma cu circa 9.800 – 8.800 ani, cu stadiul de turbarie si lac putin adanc, a urmat o perioada de acumulare continua de apa pluviala si de crestere a nivelului apei pana la valoarea maxima de 12 metri, cu 2.700 – 700 de ani in urma, atunci cand lacul Sfanta Ana a avut un caracter puternic oligotrof.

Ultimele masuratori efectuate in anul 2005 de catre o echipa de scafandri profesionisti impreuna cu Organizatie GeoEcologica a CCENT au gasit pentru suprafata lacului o valoare de 19,3 ha si un perimetru de 1617 m, in scadere fata de valorile de 21,3 ha si respectiv 1749 m raportate in anul 1909 de Geley Josef, pentru o suprafata de retentie a bazinului de colectare de circa 2,15 km².

Cota oglinzii apei variaza intre 949 si 950 m.

Lacul are o forma ovala, semiaxa mare fiind de 680 m iar cea mica de 470 m.

Conform masuratorilor efectuate in anul 2005, adancimea maxima de a lacului este de 6,4 m. Conform acelorasi masuratori, grosimea maxima a sedimentelor este de circa 4 m. Lacul Sfanta Ana este alimentat exclusiv din precipitatii, gradul de mineralizare al apei fiind din acest motiv extrem de scazut. Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheata de pana la 1 m.

Sursa: www.wikipedia.org

Traseu Baile Tusnad – Cabana Lacul Sfanta Ana

  • Marcaj: cruce rosie pana la cabana, triunghi albastru pe Ciomatul Mare.
  • Lungimea traseului: pentru urcare 3-3 1/2 h, pentru coborare 2-2 1/2 h.
  • Distanta de parcurs: 6 km.
  • Diferenta de nivel: 554 m.

Cei mai multi turisti aleg acest traseu foarte dificil, abrupt, nestiind ca exista alte trasee mai usor de parcurs, care solicita mai putin muschii si plamanii turistului pentru a ajunge la acelasi obiectiv: Lacul Sfanta Ana.

Traseul este recomandat numai pentru cei cu conditie fizica excelenta.

Iarna este aproape impracticabil din cauza pericolului de alunecare, cu un pericol insemnat de a „dobandi” niste amintiri nedorite sub forma unor fracturi ale mainilor si picioarelor.

Traseul turistic porneste din mijlocul statiunii, din fata biroului de turism trece pe langa Hotelul Olt, apoi merge pe strada Vointa, langa Cofetaria Veverita, policlinica balneara, izvoarele Mikes si Apor si ajunge la marginea padurii. Aici se termina strada pavata, traseul continua pe o poteca bine batatorita. Dupa cam 10 minute traseele marcate cu punct rosu si cruce rosie se despart.

Din punctul in care cele doua trasee se despart traseul marcat cu cruce rosie urca 3,2 km prin niste serpentine foarte stranse pana la saua dintre Ciomatul Mare si Ciomatul Mic, de la 656 m altitudine la care se afla statiunea Baile Tusnad, pana la altitudinea de 1.210 m.

 Poteca trece prin padure deasa de brazi, apoi de fagi. Primul loc de odihna este in mica poiana din sa, unde traseul nostru intalneste traseul care urca de la Vf. Cetatii, marcata cu linie albastra. Parasind poiana intram iarasi in padure, mergand aproape pe orizontala o portiune importanta.

Poteca vanatoreasca – pe alocuri foarte dificila – urca printre stanci mari. Ultima portiune este un drum lat, care urca abrupt la varf prin padurea deasa de brazi. Dupa varf urmeaza o portiune de drum printr-o padure rara de fagi.

Sursa: www.harghita.ro

ALTE OBIECTIVE TURISTICE IN ROMANIA

Harta Lacul Sfanta Ana

Booking.com

Lacul Sfanta Ana

Sigla Euro Team Travel 1Lacul Sfanta Ana este un lac vulcanic fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei si este situat pe teritoriul judetului Harghita. Lacul Sfanta Ana este situat pe teritoriul judetului Harghita, in masivul Ciomatu, de pe stanga Oltului, in apropiere de statiunea Baile Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).

You must be logged in to post a comment.

Top