Lacul Ursu Sovata – Obiective Turistice Romania

Lacul Ursu Sovata - Obiective Turistice Romania

Lacul Ursu Sovata – Obiective Turistice Romania

Lacul Ursu SovataLacul Ursu Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume si este unic in Europa. Lacul Ursu Sovata este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu Sovata isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata.

Lacul Ursu Sovata, cel mai important lac sarat si helioterm din Europa, are forma unei piei de urs (de aici si numele), are suprafata de cca 4 ha si adancimea de aproximativ 18 m. El s-a format in primavara anului 1875 intr-o depresiune de prabusire, consecinta a unui proces intens de dizolvare a sarii.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe locul unde se afla azi lacul, era o pasune, iar paraiasele Toplita si Auriu, inainte de a se uni in aceasta pajiste, dadeau nastere, fiecare, la cate o balta, cea formata de primul rand era cu apa sarata ce se incalzea de la soare, iar cealalta, cu apa dulce si rece. In cea calda, oamenii faceau baie in timpul verii, pentru a se trata de diferite afectiuni. Paraul care curgea in continuare, spre sudul pajistei, format din scurgerea celor doua balti, se pierdea sub culmile de sare. Apa a sapat sarea in subteran si pasunea a coborat spre est, formand prin prabusire un mare gol. Cele doua paraiase au umplut acest gol si au format actualul lac, avand conturul unei piei de urs. Surplusul de apa s-a scurs spre vest, intr-o alta forma carstosalina, formand, prin prabusire, Lacul Alunis.

Dupa formarea Lacului Ursu Sovata, adica dupa ce fenomenul hidric si structura salinitatii s-au conturat, soarele a inceput sa incalzeasca apa sarata din el. Acest lucru a fost observat de oameni, care s-au gandit sa foloseasca apa calda a lacurilor ca factor terapeutic. In anul 1893, Illyés Lajos a luat initiativa ca fenomenul de incalzire a Lacului Ursu Sovata sa faca obiectul unor studii stiintifice. Mai multi specialisti s-au ocupat de acest fenomen. La sfarsitul secolului trecut a existat o controversa, cu privire la cauzele care determina incalzirea apei din Lacul Ursu Sovata. Unii considerau ca incalzirea se datoreste alimentarii lacului, in interior, cu izvoare fierbinti. Altii au constatat ca pe fundul lacului temperatura era de 14°C, iar in straturile de mai sus, valori de 60-70ºC negandu-se astfel existenta izvoarelor fierbinti si atribuind cauza, in schimb, unor fenomene chimice (descompunerea cristalelor de pirita.

Lacul Ursu Sovata este deschis publicului in perioada 01 iunie – 31 august a fiecarui an, in restul perioadei acesta este inchis pentru refacerea peliculei de apa dulce pentru protectie pana la redeschidere.

Harta Lacul Ursu Sovata

Booking.com

Lacul Ursu Sovata

Sigla Euro Team Travel 1Lacul Ursu Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume si este unic in Europa. Lacul Ursu Sovata este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu Sovata isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata.

You must be logged in to post a comment.

Top