Cazare Banat Clisura Dunarii

Cazare Banat Clisura Dunarii

Lucruri de facut - generale

Cazare Banat - Clisura DunariiCazare Banat Clisura Dunarii, oferte de vacanta in zona Banatului si a Clisuri Dunarii, pachete de vacanta in Banat si in Clisura Dunarii.

Banatul este regiunea istorica din vestul Romaniei, dintre Dunare, Tisa, Mures si Carpati. Circa doua treimi din Banat s-a unit cu Romania si o treime a fost acordata Serbiei, conform tratatelor din 1920.

Banatul mai cuprinde si o mica bucata de teritoriu intre Mures, Seghedin si Beba Veche, aflata astazi pe teritoriul Ungariei.

Partea romaneasca din vechiul Banat se intinde astazi pe teritoriul a cinci judete, cuprinde judetele Timis si Caras-Severin in totalitate, include teritoriul la sud de Mures din judetul Arad, zona Orsovei din judetul Mehedinti si cateva comune din judetul Hunedoara.

Clisura Dunarii sau Defileul Dunarii este o regiune geografica situata de-a lungul malului nordic al Dunarii, in sudul Banatului.

Regiunea, care se afla pe teritoriile judetelor Caras-Severin si Mehedinti, este limitata de râul Nera la nord-vest si de Cazanele Dunarii la est.

Spectaculoasa din punct de vedere geografic, zona este, deasemenea, foarte importanta din punct de vedere al biodiversitatii, pe cuprinsul ei aflându-se un numar important de rezervatii naturale, inglobate in prezent in Parcul Natural Portile de Fier.

Banatul este regiunea istorica din vestul Romaniei, dintre Dunare, Tisa, Mures si Carpati. Circa doua treimi din Banat s-a unit cu Romania si o treime a fost acordata Serbiei, conform tratatelor din 1920.

Banatul mai cuprinde si o mica bucata de teritoriu intre Mures, Seghedin si Beba Veche, aflata astazi pe teritoriul Ungariei.

Obiective Turistice

  • BERZASCA – VARFUL TRESCOVAT – DUNARE Acces de pe drumul national DN 57 la 6 km de la localitatea Svinita, din dreptul popasului turistic Stariste spre sensul de mers catre localitatea Berzasca.
  • CAZANELE DUNARII – Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici are o suprafata de 215 ha si este situata la nord-est de localitatea Dubova intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului.
  • CHIPUL LUI DECEBAL – Chipul regelui dac Decebal este un basorelief inalt de 55 m, aflat pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania.
  • STANCA BABACAIA – CORONINI – In apropierea localitatii Coronini se ridica semeata din apele batranului fluviu stanca Baba Caia, marcand intrarea propriu-zisa in Clisura Dunarii. De-a lungul anilor, in jurul acestei stanci s-au tesut mai multe legende.
  • RUINELE CETATII CORONINI (SAU LADISLAU) – Ruinele Cetatii Coronini, sau Sf. Ladislau, ridicata in secolul al XV-lea impotriva navalirilor turcesti, pot fi vazute pe dealul numit Cula din Clisura Dunarii. Cetatea medievala se afla la capatul estic al localitatii Coronini, in locul numit de localnici Cula.
  • CETATEA DRENCOVA  – se situeaza in extremitatea sudica a judetului CarasSeverin, pe Dunare. Este traversata de drumul national DN57 Moldova Noua – Orsova.
  • REZERVATIA NATURALA IZVORUL BIGAR – CASCADA, IZBUCUL SI PESTERA BIGAR – Accesul se face din orasul Anina pe D.N.57B, pana in dreptul cascadei Bigar, de unde se intra in rezervatie. De pe acelasi D.N.57B se poate intra in rezervatie si la Gura Golumbului sau prin alte puncte de pe traseu.
  • PESTERA ZAMONITA – Pestera Zamonita este numita si Pestera din Dragosele. Este sapata de un curs subteran in versantul stang al Vaii Dragosele, in locul denumit Poiana Zamonita, la circa 330 m altitudine.

Cazare Banat Clisura Dunarii

Cazare Banat, Cazare Clisura Dunarii oferte de vacanta in zona Banatului si a Clisuri Dunarii, pachete de vacanta in Banat si in Clisura Dunarii.Cazare Banat – Clisura Dunarii, Cazare Pensiuni la munte zona Banat, oferte munte zona Banat, oferte cazare Clisura Dunarii, vacante Cazare Banat Cazare  Clisura Dunarii.

Tara Romania
Viza de calatorieNu este necesara viza pentru cetateni EU.
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Continentul/Regiunea/JudetulBanat-Clisura Dunarii

Harta

Istorie si Cultura

In timpuri stravechi teritoriul a fost locuit de daci si a facut parte din provincia romana Dacia.

In evul mediu timpuriu a existat o formatiune statala romano-slava, ducatul lui Glad si a urmasului sau Ahtum.

In secolele X-XI, Banatul a fost cucerit de unguri. De la mijlocul secolului al XVI-lea pana la inceputul secolului al XVIII-lea a fost pasalac turcesc.

Dupa 1716 a fost cuprins in Imperiul habsburgic si a avut pana in 1778 administratie germana. Din acest an este incorporat Ungariei si pana in 1918 va avea administratie maghiara.

Destramarea imperiului austro-ungar de la finele primului razboi mondial s-a soldat cu impartirea Banatului intre Romania (zona de nord-est, cu populatie majoritar romaneasca) si Serbia (zona de sud-vest, cu populatie predominant sarba).

Proclamata la 1918, unirea Banatului cu Romania s-a pus efectiv in practica in 1919, atunci cand, la data de 3 august, trupele romane au intrat in Timisoara si au instaurat administratia romaneasca.

Complexul Egreta Berzasca Clisura Dunarii

Complexul Egreta Berzasca Clisura Dunarii

Oferte, Cazare Banat Clisura Dunarii
Complexul Egreta Berzasca Clisura Dunarii sejur 5 nopti cazare cu mic dejun inclus,  internet wifi s Oferte
Pensiunea Riviera 990 Eselnita Clisura Dunarii

Pensiunea Riviera 990 Eselnita Clisura Dunarii

Rezerva Online, Cazare Banat Clisura Dunarii
Pensiunea Riviera 990 Eselnita Clisura Dunarii se afla pe malul Dunarii la 6 km de statuia Chipul lu Oferte
Pensiunea Steaua Dunarii Eselnita Clisura Dunarii

Pensiunea Steaua Dunarii Eselnita Clisura Dunarii

Rezerva Online, Cazare Banat Clisura Dunarii
Pensiunea Steaua Dunarii Eselnita Clisura Dunarii este prima pensiune construita in zona Parcului Na Oferte
Excursie Banat Clisura Dunarii 5 zile - 189 €/Persoana

Excursie Banat Clisura Dunarii 5 zile - 189 €/Persoana

Cazare Banat Clisura Dunarii, Cazare Romania
Excursie Banat Clisura Dunarii 5 zile Plecare din Bucuresti. DATE DE PLECARE: 09.05, 16.05, 23.05, Oferte
Excursie Cazanele Dunarii-Cascada Bigar-Targu Jiu 2 zile | Autocar 2022

Excursie Cazanele Dunarii-Cascada Bigar-Targu Jiu 2 zile | Autocar 2022

Cazare Banat Clisura Dunarii
Pret pe persoana de la 329 Lei
Excursie Cazanele Dunarii-Cascada Bigar-Targu Jiu 2 zile Plecare din Bucuresti Date de plecare: 09.0 Oferte

Obiective Turistice

CETATEA DRENCOVA

Localizare: Se situeaza in extremitatea sudica a judetului Caras-Severin, pe Dunare. Este traversata de drumul national DN57 Moldova Noua – Orsova.

Istorie: Drencova a fost mult timp un catun al Berzascai. Pe locul pe care este amplasata, probabil ca a existat o cetate romana, intrucat au existat mai multe descoperiri arheologice din acea perioada. Prima atestare documentara a asezarii dateaza din 1451, intr-un document prin care Ioan Huniade daruieste mosia Drencova familiei Csornai. Intr-un alt document medieval, regele Albert a daruit cetatea „Dranco” familiilor Csorna si Bizera, pentru fapte de vitejie.


REZERVATIA NATURALA IZVORUL BIGAR – CASCADA, IZBUCUL SI PESTERA BIGAR

Accesul se face din orasul Anina pe D.N.57B, pana in dreptul cascadei Bigar, de unde se intra in rezervatie. De pe acelasi D.N.57B se poate intra in rezervatie si la Gura Golumbului sau prin alte puncte de pe traseu.

Izvorul Bigar (cunoscut si sub denumirea de Izbucul Bigar) este o arie protejata de interes national infiintata in 1982, ce se intinde pe o suprafata de 176,60 hectare. Izbucul Bigar este un izvor puternic alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume (Pestera Bigar). Dupa aproximativ 200 de metri apa izvorului (bogata in calcar) se varsa, de pe un prag stancos, in raul Minis formand cascada ce poarta numele de Cascada Bigar, cunoscuta si sub numele de Cascada Coronini.

Unicitatea cascadei consta in forma acesteia si in felul in care se scurge apa. Este vorba despre un con calcaros, de aproximativ 7-8 metri inaltime, acoperit integral de muschi. Peisajul cu adevarat impresionant este realizat de apa ce curge de pe platoul carstic. Aceasta formeaza o impresionanta perdea de apa la baza conului. Iarna, turturii de gheata formeaza un adevarat Palat de Clestar.


PESTERA ZAMONITA

ASEZARE: Pestera Zamonita este numita si Pestera din Dragosele. Este sapata de un curs subteran in versantul stang al Vaii Dragosele, in locul denumit Poiana Zamonita, la circa 330 m altitudine. Ne aflam in zona calcaroasa cunoscuta sub numele de Svinita – Svinecea(dupa numele localitatii de la Dunare si al celei mai importante inaltimi a Muntilor Almajului) formata, ca si marea zona calcaroasa Resita-MoldovaNoua, din calcare mezozoice.

Localizare si cale de acces: Bigar (comuna Berzeasca, jud. Caras-Severin). Este sapata in versantul sting al Vaii Dragoselea, in locul numit Poiana Zamonita. Se poate ajunge la ea pornind din Berzasca fie pe la cantonul Debelilug, fie pe la Bigar. Altitudine circa 330 m.

DESCRIERE: Este o pestera mare, dar o prabusire impiedica inaintarea dupa numai 64 m. Patrunzand prin deschiderea mica, avansam prin apa cursului subteran printr-o galerie larga, inalta pana la 4 m si usor cotita. La capatul ei dam de o prabusire (destul de recenta, dupa spusele localnicilor) care a barat complet trecerea, lasand doar apa sa se infiltreze prin baza mormanului de blocuri. Acest punct corespunde la exterior unei doline situate intr-o zona impadurita, ciuruita de doline si avene si unde au loc frecvente prabusiri ale fundurilor de dolina mancate de apa.


CAZANELE DUNARII

Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici a fost declarata prin Decizia 18/1980 a Consiliului Judetean Mehedinti, desi importanta acestui spatiu a fost argumentata cu mult timp in urma. Rezervatia are o suprafata de 215 ha si este situata la nord-est de localitatea Dubova intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului.

In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii, Cazanele Mari fiind despartite de Cazanele Mici de bazinetul Dubova.

Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre Plavisevita si Ogradena, formand o unitate geomorfologica bine individualizata. Bazinetul miocen de la Dubova imparte Cazanele Dunarii in doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Intre bazinetul Dubovei si Plavisevita sunt Cazanele Mari.

Cu o lungime de 3,8 km si o latime de 200 – 350 m, ele sunt formate din Dealul Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si din Dealul Stirbatul Mare (768 m) situat pe partea dreapta.


CHIPUL LUI DECEBAL

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief inalt de 55 m, aflat pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania. Basorelieful il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei, si este sculptat intr-o stanca. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Omul de afaceri si istoricul protocronist Iosif Constantin Dragan a fost cel care a promovat si finantat ideea acestei lucrari efectuate in perioada 1994 – 2004.

Dimensiuni: Chipul lui Decebal este inalt de 55 m si lat de 25 m.

Locul realizarii sculpturii este in apropiere de orasul Orsova, in zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stang al Dunarii, acolo unde adancimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.


STANCA BABACAIA – CORONINI

In apropierea localitatii Coronini se ridica semeata din apele batranului fluviu stanca Baba Caia, marcand intrarea propriu-zisa in Clisura Dunarii. De-a lungul anilor, in jurul acestei stanci s-au tesut mai multe legende.

Monument natural din calcar ramane si astazi unul dintre principalele puncte de atractie pentru turistii care ajung in aceste locuri. Baba Caia are o inaltime de sapte metri deasupra apei si este unica pe tot parcursul Dunarii. Numele sau provine din limba turca si inseamna „stanca tatalui”. Pe vremuri de ea erau legate lanturi de la Cetatea Golubac si Cetatea Ladislau, pentru ca nici un vas sa nu scape de plata taxelor vamale.

Stanca iese din apele fluviului in zona Coronini si este supranumita „Craiasa singuratica a Dunarii”. Stanca care astazi constituie un reper pentru navigatori avand atasat un far luminos, in timpul embargoului impus fostei Republici Iugoslave era folosita de graniceri care stateau la panda pentru a depista contrabandistii de carburanti, ce treceau Dunarea la vecinii sarbi, dar si de contrabandisti care se ascundeau de oamenii legii.

Legenda stancii Babacaia Una dintre legendele Stancii Babacaia arata ca intre un mos si o baba era o cearta vesnica. Mosul, Zeul Saturn, spunea ca iarba se coseste, iar baba, Gaia, Marea Zeita, afirma ca iarba se tunde cu foarfeca. infuriat, mosul o arunca pe baba in Dunare.


RUINELE CETATII CORONINI (SAU LADISLAU)

Ruinele Cetatii Coronini, sau Sf. Ladislau, ridicata in secolul al XV-lea impotriva navalirilor turcesti, pot fi vazute pe dealul numit Cula din Clisura Dunarii. Cetatea medievala se afla la capatul estic al localitatii Coronini, in locul numit de localnici Cula.

Pintenul de deal se ridica la 40 metri deasupra Dunarii, iar pozitia strategica a cetatii este deosebita, deoarece are doua randuri de fortificatii de piatra. Cercetarile din acest sit arata existenta a cel putin patru perioade de fortificare, care se pot distinge in timp. Primele urme de locuire dateaza aici din epoca bronzului.

Din sapaturile arheologice reiese ca in acest loc a functionat o asezare fortificata, avand doua faze de constructie. Unele dintre sapaturi se incadreaza in secolul al II-lea i.Hr., o cetate de pamant dateaza din secolul al V-lea d.Hr., iar fortificatia care se vede si azi a fost construita in secolul al XV-lea, odata cu cetatea Golubat de pe malul sarbesc.

Cetatea Coronini de pe malul Dunarii, care a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice in anul 2004 si care reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona,se identifica cu fortificatia medievala ce purta numele regelui Sfantul Ladislau, fiind mentionata in documente incepand cu anul 1430, sub diverse forme: Zenthlerzlowara, Zenth Lazlovara, Sand Ladislaem, Santus Ladislaus.


BERZASCA – VARFUL TRESCOVAT – DUNARE

Acces de pe drumul national DN 57 la 6 km de la localitatea Svinita, din dreptul popasului turistic Stariste spre sensul de mers catre localitatea Berzasca.

Traseul turistic care ne duce pe varful Trescovat este marcat cu un triunghi rosu pe fond alb. Traseul serpuieste prin paduri de cer, garnita, fag, iar pajistile cu iarba iti incanta privirile prin coloritul viu al orhideelor, garofitelor si te invita sa poposesti in aceste locuri de basm. Un element floristic deosebit intalnit este pinul negru de Banat.

Aproape de poalele Trescovatului iti poti alina setea din apele izvorului Cozariste (numele lui vine de la cuvantul sarbesc coza, care inseamna capra), bine cunoscut de localnici.

Punctul de atractie al acestui traseu il reprezinta neck-ul vulcanic Trescovat, o formatiune stancoasa care incanta ochiul uman si pe care se afla speciile de arbori si arbusti care au capatat de-a lungul timpului forme ciudate datorita fenomenelor meteo. Din punctele de belvedere se poate admira cursul spectaculos al Dunarii serpuind printre munti.


 

CLISURA DUNARII

Clisura Dunarii sau Defileul Dunarii (in sarba Banatska Klisura, Банатска Клисура) este o regiune geografica situata de-a lungul malului nordic al Dunarii, in sudul Banatului.

Regiunea, care se afla pe teritoriile judetelor Caras-Severin si Mehedinti, este limitata de raul Nera la nord-vest si de Cazanele Dunarii la est.

Spectaculoasa din punct de vedere geografic, zona este, deasemenea, foarte importanta din punct de vedere al biodiversitatii, pe cuprinsul ei aflandu-se un numar important de rezervatii naturale, inglobate in prezent in Parcul Natural Portile de Fier.


OCHIUL BEIULUI.

Unul dintre cele mai cautate obiective turistice din judetul Caras-Severin este Lacul Ochiul Beiului, un lac puternic alimentat de un izvor carstic subteran, de o culoare aproape ireala. Lacul este monument al naturii, protejat, iar accesul turistilor este destul de usor.

Lacul Ochiul Beiului este situat intr-o zona de o salbaticie impresionanta din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, la limita Muntilor Aninei cu Muntii Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adancimea de 3,6 metri, iar apa este atat de curata, incat pastravii care inoata agale pot fi admirati in toata splendoarea lor, scrie Agerpres.

Legenda spune ca la Lacul Ochiul Beiului, in noaptea de Sanziene, in jurul acestuia se strang ielele, care sunt foarte frumoase si care ii vrajesc pe barbati prin farmecul lor. Lacul, insa, s-a format dupa ce, in urma cu cateva sute de ani, fiul unui renumit bei ce domnea asupra tinutului, in timp ce se afla la vanatoare, s-a indragostit de fiica unui pastor. Acest lucru nu a fost pe placul beiului, fapt pentru care a ordonat ca fata sa fie omorata. De atata amaraciune, fiul beiului a varsat atatea lacrimi, incat a umplut lacul ce astazi ii poarta numele, dar si culoarea ochilor tanarului. Disperat ca fata nu mai poate fi readusa la viata, fiul beiului si-a pus, in acelasi loc, si el capat zilelor. De altfel, lacul are forma unui crater oval sau a unui ochi cu diametrul de circa 20 metri.


MORILE DE APA DE LA RUDARIA

La poalele Muntilor Almajului din Banatul Montan, localitatea Rudaria isi traieste veacurile pe niste ritmuri mai putin obisnuite: scrasniturile pietrelor de moara in vuietul de bas al raului pravalit pe trepte.

Cum se ajunge la Rudaria

Valea Almajului din judetul Caras-Severin este inconjurata de munti: spre nord si nord-vest, o inchid Muntii Aninei si Muntii Semenicului, la sud o tin in brate Muntii Almajului, iar in sud-vest o pazesc varfurile joase ale Muntilor Locvei. Estul vaii se desface in Culoarul Timis-Cerna, dincolo de care se ridica inaltimile semete ale Muntilor tarcului si Cernei.

Morile de apa

Pe malul raului Rudaria, 22 de mori de apa sunt prinse ici-colo, stanga-dreapta, ca niste margele pe o salba, cum le place localnicilor sa le descrie.

Desi localitatea este atestata documentar din 1241 si primele 8 mori sunt consemnate oficial in 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusa in aceasta zona inca din secolele II-III.

In 1874, erau 51 de mori functionale, insa cateva inundatii succesive au redus numarul lor la jumatate. Rudarenii nu-si mai amintesc de cand au grija de morile lor de apa, stiu doar ca fac parte din viata lor. Le folosesc la macinat, dar si ca loc de intalnire, de stat la taclale, de impartasit momente importante din viata


PARCUL NATIONAL CHEILE NEREI – BEUSNITA

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc national), situata la limita sud-vestica a tarii, in sudul Muntilor Aninei din judetul Caras-Severin.

Localizare: aria naturala se intinde in partea sud-vestica a judetului Caras-Severin, pe teritoriile administrative ale oraselor Anina si Oravita si pe cele ale comunelor: Bozovici, Carbunari, Ciclova Romana, Lapusnicu Mare, Sasca Montana si sopotu Nou si este strabatuta de drumul national DN57B care leaga orasul Oravita de satul Bozovici.

Habitate: Aria naturala dispune de mai multe tipuri de habitate naturale de interes comunitar ce adapostesc o gama diversa de flora si fauna specifica Muntilor Banatului.

Video