Paste BUCOVINA 2024🥚

Paste BUCOVINA 2024🥚

Lucruri de facut - generale

Paste BUCOVINAPaste Bucovina sejur minim 3 nopti cazare, masa traditionala cu produse specifice bucovinene, dejun/cina festiva in ziua de paste, excursii si traditii de paste in Bucovina. Vacanta in Bucovina , Oferte Paste Bucovina, Sejur Pascal in Bucovina, Pachete de Paste Bucovina Romania. Sejur in Bucovina

Cea mai mare sarbatoare a crestinilor, Invierea Domnului, este prilejul, pentru romani, de a trai clipe de bucurie sfanta, dar si de a sarbatori în cadrul comunitatii.

Cea mai raspanditasi mai renumita traditie a încondeiatului oualor este în Bucovina. Mai întai, aici se încondeiau oua crude, apoi fierte, iar azi se închistresc oua golite de continut. Instrumentul cu care se „scriu” ouale se numeste chisita (un varf ascutit de tabla de arama, fixat într-o maciulie a unui bat plat). Tehnica traditionala spune ca la încondeiat se misca oul, iar nu instrumentul. Acum se mai foloseste si penita, în cazul încodeierii oualor cu tus.

Ziua Invierii Domnului, cunoscuta si sub numele de Pasti începe, din punct de vedere liturgic, în noaptea dinainte; la miezul noptii, cand se spune ca mormantul s-a deschis si a înviat Hristos. Chiar daca romanii participa în numar destul de mic la Sfanta Liturghie din aceasta noapte sfanta, ei vin la Slujba Învierii, pentru a lua lumina. Apoi se duc pe la casele lor, revenind, dimineata, la biserica, în locurile unde se sfinteste pasca si prinoasele.

În Bucovina e obiceiul ca, în noaptea Învierii, sa se lase luminile aprinse în toata casa si în curte, ca sa fie luminata gospodaria, în cinstea luminii pe care a adus-o Hristos în lume, prin Învierea Sa. Din acest moment salutul obisnuit este înlocuit cu cel de „Hristos a înviat”, la care se raspunde „Adevarat a înviat”, salut pastrat pana la Înaltarea Domnului. Este o forma de marturisire a Învierii si a credintei crestine.

Ouale de Pasti

Din martea Saptamanii Mari, dar mai ales în zilele de joi, vineri si sambata, în toate gospodariile bucovinene se vopsesc ouale rosii de Pasti. Obiceiul folosirii oualor colorate în practicile de renovare a timpului primavara, cand se serba, odinioara, Anul Nou, tine de mitul cosmogonic al oului primordial, pe care il gasim si în unele legende bucovinene.

In Bucovina ouale de Pasti sunt numite cu un termen generic „merisoare” si erau, la început, colorate numai în roşu („rosete”) pentru ca mai tarziu sa se raspandeasca si practica vopsirii în galben („galbinete”), în verde („verdete”), în albastru („albastrele”) si în negru(„negrete”). Alta data, culorile se obtineau numai din plante ce erau puse la macerat în Duminica Floriilor. Astazi acest obicei este în mare parte pierdut, femeile folosind culori acrilice pentru vopsirea tuturor oualor de Pasti.

Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale închistrite, numite impropriu oua încondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta în trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva în bai de culoare (galbena, rosie si neagra).

Cele mai raspandite motive folosite la închistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, „patruzeci de clinisori”, vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa etc.

🥚Paste Bucovina

Paste BUCOVINA Traditii Pascale in Bucovina, Incondeierea oulelor in Bucovina, Pachete Turistice Paste Bucovina, Oferte Vacante Paste Bucovina, Sejur Paste Bucovina, Oferta Paste Bucovina, Oferte Paste Bucovina , Traditii Pascale in Bucovina, Incondeierea oulelor in Bucovina, Pachete Turistice Paste Bucovina, Oferte Vacante Paste Bucovina

Tara Romania
Viza de calatorieNu este necesara viza pentru turistii din UE.
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Continentul/Regiunea/JudetulPaste Bucovina

Istorie si Cultura

Ziua Invierii Domnului, cunoscuta si sub numele de Pasti incepe, din punct de vedere liturgic, in noaptea dinainte; la miezul noptii, cand se spune ca mormantul s-a deschis si a inviat Hristos.

Chiar daca romanii participa in numar destul de mic la Sfanta Liturghie din aceasta noapte sfanta, ei vin la Slujba Invierii, pentru a lua lumina. Apoi se duc pe la casele lor, revenind, dimineata, la biserica, in locurile unde se sfinteste pasca si prinoasele.

In biserica este obiceiul ca, in aceasta noapte, sa se sfinteasca painea numita pasti, fie sub forma de anafura sau anafura amestecata cu vin (in Vestul tarii). In Bucovina, aceasta paine, sub forma de prescuri, o aduc la biserica femeile, in Vinerea Mare, cand se slujeste Sfantul Maslu.

Iar in zona Banatului o aduce o singura familie, in Marea Joi, ca milostenie pentru o ruda decedata in anul care a trecut, impreuna cu vin si vase.

Paste Bucovina Hotel Best Western 🥚

Paste Bucovina Hotel Best Western 🥚

🌸 4 Nopti, All Inclusive, Paste BUCOVINA 2024🥚
Paste Bucovina Hotel Best Western Gura Humorului, cazare 4 cu all inclusive pentru adulti si copii, Oferte
Paste Bucovina Pensiunea Bucurie in Bucovina 🥚

Paste Bucovina Pensiunea Bucurie in Bucovina 🥚

🔴 3 Nopti, Paste BUCOVINA 2024🥚
Paste Bucovina Pensiunea Bucurie in Bucovina  sejur 3 nopti cazare cu demipensiune (mic dejun + cina Oferte
Paste Vatra Dornei Hotel Bradul 🥚

Paste Vatra Dornei Hotel Bradul 🥚

🔴 3 Nopti, DP, CF, Paste BUCOVINA 2024🥚
Paste Vatra Dornei Hotel Bradul cazare 3 nopti, demipensiune: mic dejun – bufet (15, 16, 17 aprilie) Oferte

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.