Transfagarasan

Transfagarasan

Lucruri de facut - generale

TransfagarasanDrumul National 7C –  incepe in comuna Bascov, Judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km.

Supranumit Transfagarasan (de la prefixul „trans-”+Fagaras), este unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania, care leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania. Aceasta sosea ce strabate Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania, facand parte din Carpatii Meridionali, este un drum asfaltat, ajungand in apropierea tunelului de langa Lacul Balea la altitudinea de 2042 m. Astfel, Transfagarasanul se situeaza pe locul al doilea ca altitudine in clasamentul soselelor alpine din Romania, dupa Transalpina din Muntii Parang, care urca pana la 2.145 m.

Istoric

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 – 1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti. Inaugurarea avand loc in data de 20 septembrie 1974, Drumul peste Muntii Fagaras, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori care au contribuit la constructia lui. Oficial se vorbeste de 40 de oameni decedati pentru ca acest drum sa strabata muntii, dar oameni care dupa 35 de ani mai sunt in viata vorbesc de sute de vieti omenesti pierdute. Raspunzand unui interviu, un martor al timpului spunea: Numai la baraj au murit vreo 400 de baieti.

Traseu

Pornit din comuna Bascov, dupa 61 km dincolo de comuna Arefu incepe portiunea asa numitului Transfagarasan, pe o lungime de aproximativ 91 km.  Transfagarasanul (de la prefixul „trans-” + Fagara?) face parte din Drumul National 7C (DN7C) si este unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania, numit si “drumul din nori”, care leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania.

Drumul construit peste MunTransfagarasan Cabana Capratii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania, care face parte din Carpatii Meridionali, este un drum asfaltat care in apropierea tunelului de linga Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 m. Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine in Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Muntii Parang.

Primul segment al Transfagarasanului trece prin fata hidrocentralei de la Vidraru amplasata subteran in masivul Cetatuia. De aici, in apropierea ceta?ii Poenari, drumul urca pe serpentine si viaducte, trecand prin trei tunele mai scurte ajungand pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 m leaga Muntii Pleasa si Vidraru. Trecand barajul, drumul continua in partea stanga de-al lungul lacului Vidraru pina la inceputul acestuia. in continuare drumul incepe sa urce in serpentine, trecand pe la Cascada Capra, pina la partea sudica al tunelului de la Capra la Balea Lac, unde cu o lungime de 887 m strabate Muntii Fagaras. Tunelul Balea, cel mai lung tunel din Romania, cu o inaltime de 4,4 m, 6 m latime si un trotuar cu o latime de 1 m, iluminat, dar neaerisit, face legatura cu partea nordica a Transfagarasanului.

Transfagarasan Cabana Balea LacIn partea nordica a drumului, dupa Tunelul Balea Transfagarasanul trece prin rezervatia naturala Golul Alpin si Lacul Balea, pe la lacul glaciar Balea urmat de o coborare abrupta in serpentine. Trece in apropierea cascadei Balea, care este o cascada in trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel in Romania, si se afla la altitudinea de aproximativ 1230 m.d.M.

In timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie pana in 30 iunie (sectorul cuprins intre kilometrul 104 de la Piscu Negru si kilometrul 130 la cabana Balea Cascada), cand Transfagarasanul este inchis circulatiei rutiere, la Lacul Balea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Balea Cascada” din apropierea cascadei Balea.

Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfagarasanului, este cuprins intre Lacul Balea si Balea Cascada pe o lungime de 13 km. De la Balea Cascada pina la intersectia cu drumul DN1 sau si drumul european E68 in apropierea comunei Cartisoara, mai sunt 21 km.

Transfagarasanul trece peste 830 podete, 27 viaducte; pentru constructia lui a fost necesar sa fie dislocate mai multe milioane de tone de roca; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamita, din care 20 de tone numai la tunelul Capra – Balea si multe alte materiale de constructii.

Regim de circulatie

Zona montana inalta a DN7C este deschisa pentru circulatia rutiera doar in perioada iulie-octombrie a fiecarui an, intrucat drumul este inzapezit pe timp de iarna, iar dezapezirea lui este nepractica. Iarna, pe acest drum accesul rutier este permis pe versantul sudic doar pana cel mult la cabana Capra (kilometrul 104 – Piscu Negru, judetul Arges)), iar pe cel nordic pana la Balea-cascada (kilometrul 131). Chiar si in timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje, iar limita de viteza este impusa la 40 km/h.

Bibliografie: “Epopeea Transfagarasanului” de Romulus Lal, edit. Scrisul romanesc, Craiova 1975

Cazare Transfagarasan


Cod QR Euro Team Travel 2Transfagarasan, Cazare Transfagarasan, Excursii Transfagarasan, Circuite Transfagarasan, Oferte Cazare, Oferte Sejur Transfagarasan, Balea Lac, Vazare Hotel, Vile , Pensiuni pe Transfagarasan,  Transfagarasan – Drumul National 7C –  incepe in comuna Bascov, Judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km, Cazare Romania 2016, Sejur Romania 2016, Excursii Romania 2016, Vacante In Romania 2016, Hoteluri Romania 2016, Pensiuni Romania 2016, Vizitati Romania in 2016


Tara Romania
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Hotel Piscul Negru Transfagarasan

Hotel Piscul Negru Transfagarasan

3 Nopti, Mic Dejun, Transfagarasan
Hotel Piscul Negru Transfagarasan este situat în lantul montan Fagaras din Carpati, fiind amplasat p Oferte

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.

Din pacate, nu exista croaziere pentru moment la aceasta destinatie.