Cazare Maramures

Cazare Maramures

Lucruri de facut - generale

Cazare MaramuresCazare Maramures oferte sejur vacante in hoteluri, vile si pensiunile din Maramures, oferte excursii si circuite in Maramures, cazare in Maramures cu mase traditionale stropite cu palica din belsug si traditii Maramuresene.

Maramures este considerat de multi sufletul satului tipic romanesc. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice, Maramures concentreaza tot ceea ce inseamna viata la tara. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unica  de a se intoarce in timp, de a fi martori ai unor vremuri si ai unei vieti mai simple.

Maramures este o destinatie unica, situata in inima Europei, care a pastrat cu mare grija cultura, traditiile si stilul de viata al taranului din vremuri trecute. Regiunea tine locul unui testament al traditionalului, al unei ere romantice a simplitatii si a valorilor morale despre care in zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii nostri.

Putine obiceiuri s-au schimbat de-a lungul secolelor ce au trecut. Familiile raman in aceleasi sate ca si stramosii lor. Mestesugurile si traditiile sunt transmise din generatie in generatie. imbracamintea tesuta manual este inca purtata cu mandrie. Biserica este in continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe altii si se ajuta intre ei.

Viata in Maramures este invaluita in mister. Vizitatorii lui strabat pasurile montane, coboara in vaile insufletite, unde traditiile rurale se dezvaluie in fata lor ca un muzeu ce a prins viata, un peisaj ce este pe placul si celui mai capricios calator.

Vremea – Clima

Clima este temperat continental moderata cu veri racoroase si ierni reci cu diferentiere de temperatura in fuctie de relief si altitudine.

Valorile medii ale temperaturii medii anuale variaza in functie de altitudine intre 8 – 9 grade in depresiuni si 0 grade in zona montana inalta. Vanturile dominante sunt cele din vest si sud-vest.

Hidrografia este reprezentata de rauri ce se varsa in Tisa: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara. Ieud, Botiza), Somesul in sud, cu afluentii: Lapus, Barsau.

Lacurile sunt de mai multe categorii si anume: artificiale (Firiza), glaciare (Iezerele Buhaescu, Taul Pietrosu, Negoiescu), lacuri sarate in foste ocne de sare (Ocna Sugatag, Costiui), lac format prin prabusirea unei galerii de mina (Lacul Albastru). Sunt prezente si o serie de izvoare minerale la Borsa si Botiza.

Cazare Maramures

 • Pensiunea Teleptean Vasdu Izei;
 • Pensiunea Lacramioara Sacel;

Gastrnomia locala

Cine viziteaza o casa de morosan, sigur nu o paraseste cu stomacul gol. Calatorii sunt intampinati cu o masa copioasa, unde mancarurile traditionale sunt atractia principala.

In Maramures mamaliga este gatita in cele mai diferite feluri iar in trecut, nu de putine ori tinea chiar si loc de paine.

Balmosul e specialitatea ciobanilor, facuta din branza de oaie, lapte si mamaliga. Ca sa te infrupti din el, nu trebuie sa te sui pana la stana.

Exista multe obiceiuri legate de bucate.

In sambata dinainte de Florii, de exemplu, maramuresencele pregatesc cate o painita pentru fiecare membru al familiei, facuta din grau sfintit si numita floare de grau. Traditia spune ca cei care mananca painitele in aceasta zi, se vor intalni unul cu altul in Rai.

In noaptea de Craciun si de Anul Nou, toti membrii familiei trebuie sa manance o bucata de piftie de pe o farfurie mare, in care se afla si ratul porcului, despre care se spune ca aduce noroc.

Cazare Maramures

Agentia de Turism Euro Team TravelCazare Maramures oferte sejur vacante in hoteluri, vile si pensiunile din Maramures, oferte excursii si circuite in Maramures, cazare in Maramures cu mase traditionale stropite cu palica din belsug si traditii Maramuresene.Maramures cazare in hoteluri, vile si pensiuni, excursii in Maramures, circuite in Maramures, cazare Maramures cu masa traditionala, traditii in Maramures, oferte sejur si vacante  in Maramures Romania.

Tara Romania
Viza de calatorieNu este necesara viza pentru turistii din UE.
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Continentul/Regiunea/Judetul6.304 km²

Harta

Istorie si Cultura

Tara Maramuresului

Veche regiune romaneasca, Tara Maramuresului este atestata documentar pentru prima oara cu acest nume in 1.199, in perioada expansiunii ungare in Transilvania. In acea epoca, exista populatie romaneasca in intreg Maramuresul, precum si in regiunile vecine, la vest, Ung, Bereg si Ugocea. Pentru acestea din urma, regii Ungariei garantau romanilor dreptul de a-si alege singuri voievodul si de a fi judecati dupa "dreptul valah" (ius valachicum) pana dupa anul 1.383, de cand dateaza ultima atestare documentara in aceasta privinta.

Biserica din Giulesti, ridicata de urmasii lui Giulea, fratele voievodului Dragos
In primele secole ale mileniului II, Voievodatul Maramuresului a fost condus de voievozi locali si organizat in cnezate de vale. Din secolul al XIV-lea, presiunea regilor Ungariei de a instaura si aici feudalismul dupa model occidental s-a intensificat prin innobilarea conductorilor locali, crora le-au fost inlocuite titlurile autohtone cu echivalentul din ierarhia aristocrata occidentala.

In timp ce unii au acceptat schimbarea, integrandu-se in nobilimea Ungariei, altii au opus rezistenta si, in final, au trecut muntii spre regatul Poloniei, unde, remarcandu-se prin fapte de arme, au primit ranguri nobiliare si latifundii, o parte s-au oprit in Tara Lapusului, infiintand pe noile domenii sate care au rezistat pana astazi (Cupseni, Magoaja) iar altii au trecut Carpatii rasariteni si au intemeiat voievodatul Moldova.

Intemeierea Moldovei a avut loc in doua etape, in care s-au remarcat cele mai importante figuri din istoria Maramuresului. Mai intai, Dragos vod din Bedeu, care, dup victoria asupra ttarilor in expeditia organizat de regele Ludovic I d'Anjou, a fost trimis, in 1351, s intemeieze un voievodat vasal Ungariei, in scop de aprare (o marc de frontier). in 1359, Bogdan vod din Cuhea, dup ce s-a opus cativa ani introducerii sistemului feudal ungar in Maramures, a trecut muntii impreun cu ostenii si si l-a alungat pe Balc, urmasul lui Dragos si a impus independenta voievodatului Moldova fat de Ungaria.

Evenimentul a marcat si trecerea de la organizarea traditional, de voievodat si cnezate, la cea feudal, odat cu instpanirea urmasilor lui Dragos Vod, care au primit titluri nobiliare si domenii atat in Maramures, cat si in regiunile vecine din Ungaria medieval. Ei au cumulat titlurile cneziale cu cele nobiliare vestice, iar Balc a fost timp de 30 de ani voievod si comite de Maramures, fcand trecerea organizarea administrativ de comitat.

Fiii lui Dragos isi doreau autonomie religioas pentru Maramures si, in acest scop, in vara anului 1381, Balc si Drag s-au deplasat personal la Constantinopol, unde au obtinut de la patriarhie titlul de stavropighie pentru ctitoria lor, Mnstirea Peri, cu aproape aceleasi drepturi ca o episcopie si al crei exarhat se intindea si dincolo de domeniile stpanite de de Balc si Drag, si anume pan in regiunile Bereg, Stmar, Slaj, Ciceu si Bistrita.
Gravura cu cetatea Hust
In 1397 s-a refugiat in Ungaria Teodor Koriatovici, cneazul Podoliei, dupa ce a fost infrant de ducele Witold al Lituaniei. Koriatovici a primit domeniul Muncaciului. A adus (la inceput in Bereg) mii de familii de ruteni de peste munti, apoi si in Maramures, ca lucratori pe domeniile nobiliare. Blanzi si muncitori, ei au fost favorizati si de regalitate iar prin rutenizarea unor sate romanesti, au ajuns majoritari in anumite parti ale Maramuresului.
Cultura si traditii in Maramures - Copii in costume traditionale
Fratii Petreus
Cultura trii Maramuresului e bine cunoscut prin originalitatea si puternicul su specific local, cum spunea folcloristul Tancred Bnteanu „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le gsim in alte zone”.

Izvorul acestei culturi originale se afl atat in firea deosebit a locuitorilor, cat si in relativa izolare geografic, in curbura nordic a Carpatilor, inconjurat de munti cu pduri greu de ptruns, care au favorizat cultura lemnului asa de dezvoltat aici, si a dat numele de Carpatii Pdurosi pentru grupele de la nord si est. Apoi, aici a fost mai intodeauna un capt de tar, un ungher, dincolo de munti locuind semintii slave. Iarna, zpezile mari si multimea fiarelor slbatice fceau trectorile greu accesibile. Trecerile peste munti, mai ales cele pentru comert, se fceau in grup de teama rufctorilor si a animalelor slbatice, cum relata si un personaj celebru, Simplicius Simplicissimus, dintr-un roman picaresc al scriitorului german Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, de la jumtatea secolului al XVII-lea: „Spre Transilvania nu pot cltori dou, trei sau patru persoane, cum cltoresc calfele in Germania, ci cltoria se face cam de cateva ori pe an, in mare tovrsie, cu bunuri sau cu alte vreo 50 de crute maramuresene.”

Traiul in Maramures este destul de diferit de al zonelor din jur, pentru c nu se poate asigura numai din agricultur. in secolul al XVIII-lea productia agricol abia putea hrni o treime din populatie. Cresterea animalelor si schimbarea lor pe grane in zonele de campie, explotrile forestiere, prelucrarea lemnului si muncile sezoniere “p tar”, adic in alte regiuni care necesitau fort de munc, erau o necesitate.
Casa traditionala din Maramures
Starea social deosebit a maramuresenilor, condusi de o nobilime romaneasc local, care in timp s-a integrat in trnimea satelor si a dat nastere unei clase de oameni liberi, scutiti de obligatii si taxe, i-a stimulat s conserve si s promoveze cu mandrie valorile proprii in constructie, imbracminte, art si limb. Sub oblduirea acestor nobili locali s-au facut printre cele dintai traduceri ale textelor religioase in limba roman, in graiul maramuresan: Codicele voronetean, Psaltirea scheian, Psaltirea voronetean, Psaltirea Hurmuzachi. Datinile strvechi s-au pstrat curate si neasteptat de vii in Maramures. Cantecele, dansurile, portul trnesc, mancrurile precum si mestesugul olritului si al lucrului cu lemnul la contructia caselor, bisericilor, portilor, troitelor sau obiectelor casnice ca fusele cu zurgli sau pecetarele au constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografi din mai multe tri, dar si de admiratie pentru vizitatorii zonei.

Graiul maramuresean este unul dintre cele cinci subdialecte de baz ale dialectului dacoroman. Acesta se vorbeste in Maramuresul istoric, in satele de pe vile Mara, Cosu si Iza, si cu mici variatii pe Valea Viseului si a Apsei.
Iubeste Romania

Hotel Gabriela Viseul de Sus

Hotel Gabriela Viseul de Sus

6 Nopti, MD, Cazare Maramures
Hotel Gabriela Viseul de Sus sejur 6 nopti cazare in camera dubla cu mic dejun inclus in camera dubl Oferte
Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei

Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei

5 Nopti, MD, Cazare Maramures
Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei sejur 5 nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, parcare gr Oferte
Hotel Secret Garden Danesti Maramures

Hotel Secret Garden Danesti Maramures

6 Nopti, MD, Cazare Maramures
Hotel Secret Garden Danesti Maramures sejur 6 nopti in camera dubla cu mic dejun, accesul la piscini Oferte
Pensiunea Casa Mariuca Valeni Maramures

Pensiunea Casa Mariuca Valeni Maramures

5 Nopti, DP, Cazare Maramures
Pensiunea Casa Mariuca Valeni Maramures sejur 5 nopti cazare in camera dubla, masa demipesniune (mic Oferte
Pensiunea Holiday Ocna Sugatag

Pensiunea Holiday Ocna Sugatag

5 Nopti, MD, Cazare Maramures
Pensiunea Holiday Ocna Sugatag situata in statiunea balneo-climaterica Ocna Sugatag, in inima Maramu Oferte
Pensiunea Teleptean in Deal la Acuta 2 Vadul Izei

Pensiunea Teleptean in Deal la Acuta 2 Vadul Izei

3 Nopti, Cazare Maramures
Pensiunea Teleptean in Deal la Acuta 2 Vadul Izei sejur minim 3 nopti cazare, acces bucatarie, grata Oferte
Pensiunea Teleptean Maramures

Pensiunea Teleptean Maramures

5 Nopti, DP, Cazare Maramures
Pensiunea Teleptean Maramures sejur 5 nopti cazare cu demipensiune (mic dejun, cina, include bauturi Oferte
Circuit Maramures Bucovina 5 zile - 955 lei/Persoana

Circuit Maramures Bucovina 5 zile - 955 lei/Persoana

Cazare Maramures, Cazare Bucovina
Circuit Maramures Bucovina 5 zile, plecare din Bucuresti. Circuit Maramures Bucovina 5 zile – Oferte
Excursie Maramures Bisericile de Lemn 5 zile - 189 €/Persoana

Excursie Maramures Bisericile de Lemn 5 zile - 189 €/Persoana

Cazare Maramures, Romania
Pret pe persoana de la 910 Lei
Excursie Maramures Bisericile de Lemn 5 zile, plecare din Bucuresti. Excursie Maramures 5 zile, tra Oferte
Excursie Maramures si Salina Turda 5 zile - 799 lei/Persoana

Excursie Maramures si Salina Turda 5 zile - 799 lei/Persoana

Cazare Maramures
Pret pe persoana de la 799 Lei
Excursie Maramures si Salina Turda 5 zile / 4 nopti plecare din Bucuresti. Excursie Maramures si Sal Oferte

Vremea

Vremea - Clima

Clima este temperat continental moderata cu veri racoroase si ierni reci cu diferentiere de temperatura in fuctie de relief si altitudine.

Valorile medii ale temperaturii medii anuale variaza in functie de altitudine intre 8 - 9 grade in depresiuni si 0 grade in zona montana inalta. Vanturile dominante sunt cele din vest si sud-vest.

Hidrografia este reprezentata de rauri ce se varsa in Tisa: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara. Ieud, Botiza), Somesul in sud, cu afluentii: Lapus, Barsau.

Lacurile sunt de mai multe categorii si anume: artificiale (Firiza), glaciare (Iezerele Buhaescu, Taul Pietrosu, Negoiescu), lacuri sarate in foste ocne de sare (Ocna Sugatag, Costiui), lac format prin prabusirea unei galerii de mina (Lacul Albastru). Sunt prezente si o serie de izvoare minerale la Borsa si Botiza.

Obiective Turistice

 • Biserica de lemn din Rogoz Maramures (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Posta Maramures;
 • Biserica de lemn din Remetea Chioarului;
 • Biserica de lemn din Remecioara;
 • Biserica de lemn si piatra din Copalnic;
 • Biserica de lemn din Coas;
 • Manastirea Barsana ;
 • Biserica de lemn Poienile Izei (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn Surdesti (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn PLOPIS (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din IEUD (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Budesti (Monumet UNESCO);
 • Stalpul Tatarilor din Cavnic;
 • Mocanita din Valea Vaserului Maramures - Viseul de Sus;
 • Muzeul Satului Maramuresan din Sighetu Marmatiei;
 • Muzeul de Istorie si Arheologie din Sighetu Marmatiei;
 • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei;
 • Manastirea Sapanta Peri;
 • Cimitirul vesel Sapanta;
 • Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei;
 • Casa memoriala STAN IOAN PATRAS din Sapanta.

Video