Revelion Maramures 2020

Revelion Maramures 2020

Lucruri de facut - generale

Revelion MaramuresRevelion Maramures 2020 oferte sejur 3, 4, 5 nopti cazare, masa traditionala, demipensiune/pensiune completa, cina festiva si surprize.

Petreceti Revelionul in Maramures o zona deosebita bogata in traditii iar portul national se afla in toate casele maramuresenilor.

Patrimoniul imaterial al Maramuresului e dat de marea bogatie in traditii si obiceiuri din Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului, Tara Codrului.

Maramuresul abunda in atractii culturale, naturale si artizanale, vizitati bisericile din lemn, muzeele, pietele din sate, apoi traiti viata de zi cu zi alaturi de sateni si o sa aveti senzatia ca traiti intr-un timp care s-a oprit in loc.

In Maramures timpul nu este masurat in luni, zile si ore, ci in vremea semanatului, a Postului Mare si a Sfintelor Pasti, a cositului si a Sarbatorii Sfintei Marii, a recoltei si a pregatirilor pentru Craciun si Revelion.

Atunci cand isi termina munca, maramuresenii sarbatoresc cu toata insufletirea, isi pleaca smeriti capul pentru rugaciune, dar se si bucura de joc, de horit si de locurile in care s-au nascut.

Pentru a simti ritmul acestei regiuni trebuie sa o vizitati in timpul sarbatorilor, cand pamantul, obiceiurile si oamenii se unesc intr-un dans care contureaza Maramuresul.

Vremea – Clima

Clima este temperat continental moderata cu veri racoroase si ierni reci cu diferentiere de temperatura in fuctie de relief si altitudine.

Valorile medii ale temperaturii medii anuale variaza in functie de altitudine intre 8 – 9 grade in depresiuni si 0 grade in zona montana inalta. Vanturile dominante sunt cele din vest si sud-vest.

Hidrografia este reprezentata de rauri ce se varsa in Tisa: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara. Ieud, Botiza), Somesul in sud, cu afluentii: Lapus, Barsau.

Lacurile sunt de mai multe categorii si anume: artificiale (Firiza), glaciare (Iezerele Buhaescu, Taul Pietrosu, Negoiescu), lacuri sarate in foste ocne de sare (Ocna Sugatag, Costiui), lac format prin prabusirea unei galerii de mina (Lacul Albastru). Sunt prezente si o serie de izvoare minerale la Borsa si Botiza.

Gastrnomia locala

Cine viziteaza o casa de morosan, sigur nu o paraseste cu stomacul gol. Calatorii sunt intampinati cu o masa copioasa, unde mancarurile traditionale sunt atractia principala.

Balmosul e specialitatea ciobanilor, facuta din branza de oaie, lapte si mamaliga. Ca sa te infrupti din el, nu trebuie sa te sui pana la stana.

Exista multe obiceiuri legate de bucate.

In noaptea de Craciun si de Anul Nou, toti membrii familiei trebuie sa manance o bucata de piftie de pe o farfurie mare, in care se afla si ratul porcului, despre care se spune ca aduce noroc.

Revelion Maramures 2020

Revelion Maramures 2020 oferte sejur 3, 4, 5 nopti cazare, masa traditionala, demipensiune/pensiune completa, cina festiva si surprize. Petreceti Revelionul in Maramures o zona deosebita bogata in traditii iar portul national se afla in toate casele maramuresenilor.

Tara Romania
Viza de calatorieNu este necesara viza pentru turistii din UE.
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Continentul/Regiunea/JudetulMaramures

Harta

Istorie si Cultura

revelion-maramures-4Maramuresul este unul din cele mai frumoase zone ale lumii.  Aici obiceiurile si traditiile se pastreaza cu sfintenie din generatie in generatie.

Traditia lemnului este inca actuala si fiecare maramuresean se mandreste cu ea . Cine nu a auzit de bisericile noastre care se inalta falnice spre cer, de vestitele porti maramuresene, de casele taranilor maramureseni cu ferestrele cat palma , acoperite cu dranita , care , inca mai amintesc de traditia si timpul de odinioara .

Aici in Maramures traditia s-a pastrat . Mai vezi si acum oameni imbracati in haine traditionale la muncile campului: la cosit, la strins fanul , la sapat…

Oamenii aici au foarte mult haz si asta se revarsa si asupra locurilor in care vietuiesc, sa nu uitam de Cimitirul Vesel din Sapanta care e unic in lume si este emblematic pentru tara Maramuresului. Apoi, credinta oamenilor e redata de bisericile vechi de lemn care poarta dupa ele amprenta a catorva sute de ani. Iar, daca vizitati Maramuresul trebuie neaparat sa poposesti la o casa de moroseni, sa stai cu gazda la povesti, sa bei un pahar de palinca si sa gusti din bucatele traditionale.

Traditiile ocupa un loc important in sufletul si in viata acestui tinut si de aceea aici se traieste intens fiecare sarbatoare fie, ea laica sau religioasa. Iar portul popular este obligatoriu la sarbatorile religioase importante.

Portul popular din Maramures are numeroase note de sobrietate, frumusete si incontestabila vechime.

Camasa pentru femei este tesuta in casa in razboi manual, din panza de in si canepa pentru zilele de lucru si numai din bumbac pentru zilele de sarbatoare, intr-o bogata paleta de combinatii, dovedind fantezia si talentul innascut al femeilor, transmise din generatie in generatie. Poalele (fusta din panza alba tesuta in casa, peste care se aseaza cele doua zadii) sunt facute din acelasi material ca si camasa, mai largi si incretite putin la talie.

La barbati camasa este tesuta din panza alba de bumbac, cusuta simplu cu broderii la gat si la maneci, cu matase alba sau galbena. Manecile sunt largi, lungi sau trei sfert si se termina cu “cipca cu coltisori” la camasile de sarbatoare.
Pantalonii numiti “gatii” se poarta vara, sunt largi si scurti pana deasupra gleznelor,sunt foarte comozi fiind tesuti din panza de bumbac alba. Pentru iarna poarta “cioarecii” simpli din lana alba sau gri, deosebit de caldurosi.

In Maramures au loc multe sarbatori: Serbarile lenkerului, Udatoriu din Surdesti, Tanjaua de pe Mara, Festivalul Gulasului de la Ocna Sugatag, Hora de la Prislop ori Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare. Traditii si obiceiuri populare din Maramures, serbari campenesti si festivaluri folclorice, concerte in aer liber din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Cavnic, Seini ori Borsa, cenacluri literare, toate acestea o sa vi le prezentam mai jos pentru fiecare luna a anului.

Revelion Maramures Hotel Craisca Ocna Sugatag

Revelion Maramures Hotel Craisca Ocna Sugatag

4 Nopti, DP, CF, Revelion Maramures 2020
Revelion Maramures Hotel Craisca Ocna Sugatag sejur 4 nopti cazare in camera dubla, masa demipensiun Oferte
Revelion Maramures Hotel Gabriela Viseul de Sus

Revelion Maramures Hotel Gabriela Viseul de Sus

5 nopti, MD+2CF, Revelion Maramures 2020
Revelion Maramures Hotel Gabriela Viseul de Sus, pachet 5 nopti cazare cu mic dejun inclus, cina fes Oferte
Revelion Maramures Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei

Revelion Maramures Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei

NU  MAI SUNT LOCURI DISPONIBILE, Revelion Maramures 2020
Revelion Maramures Hotel Gradina Morii Sighetul Marmatiei sejur 5 nopti cazare in camera dubla cu pe Oferte
Revelion Maramures Pensiunea Casa Mariuca

Revelion Maramures Pensiunea Casa Mariuca

4 nopti, DP, CF, Revelion Maramures 2020
Revelion Maramures Pensiunea Casa Mariuca sejur 4 nopti cazare cu Demipensiune – mic dejun si Oferte
Revelion Maramures Pensiunea Teleptean

Revelion Maramures Pensiunea Teleptean

5 Nopti, DP, Cina Festiva, Revelion Maramures 2020
Revelion Maramures Pensiunea Teleptean din Vadu Izei oferta sejur 5 nopti cazare, demipensiune, taie Oferte

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.

Obiective Turistice

 • Biserica de lemn din Rogoz Maramures (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Posta Maramures;
 • Biserica de lemn din Remetea Chioarului;
 • Biserica de lemn din Remecioara;
 • Biserica de lemn si piatra din Copalnic;
 • Biserica de lemn din Coas;
 • Manastirea Barsana ;
 • Biserica de lemn Poienile Izei (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn Surdesti (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn PLOPIS (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din IEUD (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Budesti (Monumet UNESCO);
 • Stalpul Tatarilor din Cavnic;
 • Mocanita din Valea Vaserului Maramures - Viseul de Sus;
 • Muzeul Satului Maramuresan din Sighetu Marmatiei;
 • Muzeul de Istorie si Arheologie din Sighetu Marmatiei;
 • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei;
 • Manastirea Sapanta Peri;
 • Cimitirul vesel Sapanta;
 • Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei;
 • Casa memoriala STAN IOAN PATRAS din Sapanta.

Video