Manastirea Putna – frumusetile Bucovinei

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. A fost supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc” (Mihai Eminescu).

Manastirea Putna se afla la 33 km nord-vest de orasul Radauti, in judetul Suceava. Manastirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase.

Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Istoric

Potrivit vechilor cronici moldovenesti zidirea manastirii, ctitorie a lui stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici), a inceput in anul 1466 si s-a terminat in 1469. Sfintirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469, „fiind de fata intreg clerul moldovenesc”. Slujba de sfintire a fost oficiata de mitropolitul Teoctist. Acesta a fost inmormantat in pridvorul manastirii in anul 1478. Incinta, turnul de la intrare si fortificatiile au fost terminate in 1481.

Biserica manastirii a fost devastata de ostile lui Timus Hmelnitki. Lucrarile de reconstruire au fost incepute de voievodul Vasile Lupu in 1653, continuate de Gheorghe stefan (1653-1658) si terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija, in 1662.[2] Manastirea a fost restaurata intre anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi in 1902, cand s-a refacut acoperisul dupa planurile arhitectului Karl Romstorfer, si, mai recent, in perioada 1961-1975.

Arhitectura

Intrarea in incinta manastirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter si etaj, pe a carui fatada estica se afla stema Moldovei datata 1471. Turnul a fost zidit in anul 1757 in vremea domnitorului Constantin Racovita, despre aceasta dand marturie si stema de pe fatada de vest, in care apar reunite stemele Moldovei si ale tarii Romanesti. Deoarece poetul Mihai Eminescu impreuna cu Ioan Slavici si cu alti participanti la Marea Serbare de la Putna din august 1871 au innoptat in acele zile in sala de la etaj, aceasta constructie se numeste „Turnul Eminescu“. Tot pe latura de est este situat si „Turnul clopotnitei” construit in anul 1882.

Paraclisul manastirii, asezat in partea vestica a incintei, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este construit de mitropolitul Iacov Putneanul in anul 1759, pe locul vechiului turn clopotnita deteriorat la marele cutremur din 1739. A fost restaurat intre anii 1976-1983, cand i s-au adaugat noi spatii. Paraclisul a fost pictat in tehnica „al fresco” in perioada 1980-1984 de artistii-frati Mihail si Gavril Morosan, staret fiind Arhimandritul Iachint Unciuleac.

Pe latura sudica a incintei se afla Casa Domneasca ridicata intre anii 1982-1988 pe temeliile celei vechi distrusa de Habsburgi. Lucrarile de reconstructie au fost incepute si supravegheate, in mare parte, de catre patriarhul Teoctist Arapasu in timpul arhipastoririi sale ca mitropolit al Moldovei.

Singura cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481. in el au fost adapostite, in vremi de tulburare, odoarele acestui sfant lacas.

Biserica originala a suferit mari modificari in perioada 1653-1662. S-au pastrat liniile arhitectonice initiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcatuita din cinci incaperi: pridvorpronaosgropnitanaos si altar. Se regasesc astfel reunite elemente de arhitectura bizantine, gotice si renascentiste. Accesul in biserica se face prin cele doua usi laterale ale pridvorului, incadrate cu portaluri de piatra. Usa masiva prin care se trece din pridvor in pronaos are la partea superioara o pisanie care aminteste de lucrarile de reconstructie ce au avut loc in timpul domniilor lui Gheorghe stefan si Eustratie Dabija. Din camera mormintelor (gropnita) trecerea catre naos se face printre doua coloane masive ce au inlocuit in secolul al XVII-lea peretele despartitor specific liniei arhitectonice stefaniene. La exterior biserica este incinsa cu un brau rasucit in torsada simbolizand Preasfanta Treime, motiv ce se regaseste si in ornamentatia interioara.

Sursa: wikipedia.org 

Manastirea Putna

Sigla Euro Team Travel 1Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. A fost supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc” (Mihai Eminescu). Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. A fost supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc” (Mihai Eminescu).

You must be logged in to post a comment.

Top