Muntele de Sare Praid – Obiective Turistice Romania

Muntele de Sare Praid - Obiective Turistice Romania

Muntele de Sare Praid – Obiective Turistice Romania

Muntele de sare Praid reprezinta, de fapt, o rezervatie naturala de tip geologic in comuna Praid, judetul Harghita. Are o suprafata de 60 de hectare si cuprinde Dealul Sarii, ce acopera cel mai mare zacamant de sare din Romania. Vegetatia caracteristica este cea halofila aflata in jurul izvoarelor sarate din vecinatatea masivului de sare.

Potrivit parerii unor specialisti, masivul ar contine trei miliarde de tone de sare, fiind astfel o raritate geologica. Muntele de sare se ridica pana la altitudinea de 550 de metri, avand aspectul unui deal.  In partea de sud-vest a Muntelui de sare se intind Cheile Corundului. Mina de sare din subteranele Muntelui de Sare este transformata intr-un loc de tratament al afectiunilor respiratorii si un punct turistic de maxima importanta.

Cheile Corundului se intind in partea de sud-vest a Muntelui de sare Praid. Aici apa a strapuns sarea si canionul format este din stanci de sare si creste de sare ce asociaza fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, palnii de dizolvare si lapiezuri ce asociaza existenta unor izvoare cu ape sarate. Din canion prin potecile laterale, se pot vizita cateva doline mai mari semi – inchise cu vegetatie si microclimat specific, care sunt strajuite de stanci si pereti de sare ce prezinta o frumusete exotica cu totul aparte.

Carstul salin are o evolutie rapida, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge intr-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adâncime, mici peșteri, avene). Aceste fenomene influenteaza in sens negativ zona minelor vechi si zacamantul de sare aflat in proces de exploatare.

Paraul Corund curgea initial dinspre satul Ocna de Jos pe langa drumul actual, dar dupa prabusirea unui aliniament de doline aceasta a modificat traseul paraului si a drenat si lacul dintre cele doua Ocne.

Mii de persoane petrec zilnic ore in subteranele acestui deal pentru ameliorarea diverselor boli. In zona de tratament se patrunde cu autobuzul printr-un tunel de peste 1 km si se coboara apoi cateva trepte abrupte. Interioarele muntelui de sare sunt amenajate si aici vei putea gasi baza de tratament, dar si biblioteci, locuri de joaca pentru cei mici, cafenele, un muzeu, internet-cafe, chiar si un colt de rugaciune

Harta Muntele de Sare Praid

Booking.com

Muntele de sare Praid

Sigla Euro Team Travel 1Muntele de sare Praid reprezinta, de fapt, o rezervatie naturala de tip geologic in comuna Praid, judetul Harghita. Are o suprafata de 60 de hectare si cuprinde Dealul Sarii, ce acopera cel mai mare zacamant de sare din Romania. Vegetatia caracteristica este cea halofila aflata in jurul izvoarelor sarate din vecinatatea masivului de sare. Muntele de sare Praid, Obiective turistice Romania

You must be logged in to post a comment.

Top