Palatul Brancovenesc Potlogi – Obiective Turistice Romania

Palatul Brancovenesc Potlogi

Palatul Brancovenesc PotlogiPalatul Brancovenesc Potlogi este construit in anul 1698 de catre Constantin Brancoveanu, pe locul unei curti boieresti din judetul Dambovita, in localitatea Potlogi, Palatul Brancovenesc aduce aminte de vremurile prospere din aceasta zona. Voievodul a daruit palatul fiului sau, Constantin Brancoveanu.

Potrivit legendei, voievodul Constantin Brancoveanu se oprea aici in drumul lui dinspre Targoviste spre Bucuresti, unde ridicase acest palat, daruit fiului sau, fapt atestat si prin pisanie:

“Aceste case din temelia lor sunt inaltate de luminatul domn Constantin Basarab Voevod fiului sau Constantin Brancoveanul, incepandu-le si sfarsindu-le la 7206 (1698) si la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Mosia de la Potlogi a fost extinsa de-a lungul anilor, voievodul reusind sa delimiteze incinta palatului printr-o curte dreptunghiulara realizata din caramida, la care a fost adaugat un turn langa poarta de la intrare.

Unul dintre putinele elemente arhitecturale pastrate din edificiul original este o placa de piatra, decorata cu un vultur valah si scrisa cu litere chirilice; aceasta mentioneaza in initiale, la colturi, numele si titlul ctitorului palatului din Potlogi: “Io, K, B, V.”, adica “Eu, Constantin Brancoveanu, Voievod.”

Asemanator Palatului de la Mogosoaia, Palatul Brancovenesc Potlogi prezinta un foisor cu scara exterioara in partea din fata a constructiei, iar in partea din spate se observa existenta unei loggie, careia i-au fost adaugate coloane, care sunt legate printr-un lung hol. Rolul acestei loggie, dar si a holului era de a oferi privelistea minunata care se se extindea in spatele palatului, prin gradina si la lacul care dadeau un farmec aparte curtii. Intrarea spre beciurile palatului se face chiar sub acest foisor. Beciurile au fost realizate din caramida si au fost proiectate sa fie sustinute de un stalp principal din care pornesc arce duble, menite sa sustina constructia. In trecut, camerele palatului gazduiau mese festive si baluri, datorita spatiilor mari.

In momentul costructiei, palatul facea parte dintr-o curte, care detinea alaturi de acesta ruinele unor dependinte si Biserica Sfantul Dimitrie, care a fost zidita in anii 1683-1684. Palatul era impodobit cu decoruri speciale realizate in piatra sculptata sub forma de ghirlande din frunza de acant, crin, garoafa orientala sau lalele. In interior, camerele erau ornamentate cu modele florale, inspirate din cultura turco-persana. Principala cale de acces este chiar foisorul din fata cladirii, ducand cu gandul la Palatul Mogosoaia, unde exista aceeasi cale de acces.

Palatul Brancovenesc Potlogi a fost distrus de o armata otomana, la numai cincisprezece ani de la construirea sa, in anul 1714, ca parte a represaliilor pentru presupusa colaborare a voievodului sfant cu tarul Petru cel Mare al Rusei, ce avansase in zona prin tradarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. Dupa aceasta data, palatul nu a mai fost refacut, fiind lasat in stare de ruina pentru urmatorii doua sute cinci zeci de ani.

Dupa anul 1838, targul din Potlogi devine deosebit de activ, aici activand mai bine de patruzeci de mestesugari (boiangii, cojocari, fierari, croitori, mamulari, olari, pielarii, tesatori, morari etc).

In anul 1955, urmand aceleasi planuri care au fost respectate in timpul restaurarii de la Mogosoaia, au inceput lucrarile de restaurare si la Palatul Brancovenesc Potlogi. La momentul actual, Complexul de la Potlogi apartine de Consiliul Judetean Dambovita, care, de-a lungul timpului a sustinut mai multe proiecte de restaurare, insa acestea nu au avut un foarte mare succes, restaurarea fiind doar partiala. Biserica si Palatul de la Potlogi sunt o dovada a profunzimii stilului brancovenesc si in ziua de astazi.

Harta Palatul Brancovenesc Potlogi

Booking.com

Palatul Brancovenesc Potlogi

Sigla Euro Team Travel 1

Palatul Brancovenesc Potlogi este construit in anul 1698 de catre Constantin Brancoveanu, pe locul unei curti boieresti din judetul Dambovita, in localitatea Potlogi, Palatul Brancovenesc aduce aminte de vremurile prospere din aceasta zona. Voievodul a daruit palatul fiului sau, Constantin Brancoveanu.

You must be logged in to post a comment.

Top