Tinovul Mohos – Obiective Turistice Romania

Tinovul Mohos - Obiective Turistice Romania

Tinovul Mohos – Obiective Turistice Romania

Tinovul Mohos - Obiective Turistice RomaniaTinovul Mohos – Rezervatia naturala se afla intr-unul dintre craterele Masivului Ciomatu – prelungirea extrem sudica a lantului vulcanic al Muntilor Harghitei, in sud-vestul satului Lazaresti si imediat in apropierea Lacului Sfanta Ana nu deaparte de statiunea Baile Tusnad.

Geologie primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a linistit si in el s-a format un lac. Ceva mai tarziu a erupt si prin craterul de alaturi si cenusa aruncata a ajuns in mare parte in lac pe care l-a cam colmatat si a favorizat dezvoltarea muschiului de turba. Momentan din luciul initial de apa au ramas numai cateva ochiuri.

Stratul de turba este gros de 10 pana la un maxim de 20 de metri, grosimea lui fiind suficient de atractiva, in asa fel incat, pe vremea regimului comunist sa se incerce exploatarea acesteia. Datorita turbei apa tinovului este aproape neagra. in zona se mai afla cateva tinoave similare mai mici, cum ar fi Tinovul Bufnitor (Buffagó) situat in craterul Muntelui Puturosu si Tinovul Hámmas situat pe valea paraului Jombor.

Flora si fauna – Suprafata protejata este de 240 ha din care mlastina propriuzisa are 80 ha si reprezinta o mlastina oligotrofa. Rezervatia suprapusa sitului Natura 2000 – Tinovul Mohos – Lacul Sf. Ana se afla la o altitudine de 1050 m  si adaposteste vegetatie forestiera alcatuita in mare parte de pin silvestru (Pinus sylvestris), specii de mesteacan pitic (Betula nana) si mesteacan pufos (Betula pubescens).

La nivelul ierburilor vegeteaza mai multe specii floristice de turbarie printre care: roua cerului (Drosera rotundifolia), specii de rogozuri (Carex nigra, Carex echinata), ruginare (Andromeda polifolia), ligularia (Ligularia sibirica) sau bumbacarita (Eriophorum vaginatum).

Fauna este constituita din specii de pasari, reptile si batracieni.

Acces  Deplasarea in rezervatie se face numai in grupuri, pe o pasarela de lemn care duce la doua dintre ochiurile de apa care au mai ramas din vechiul lac si in prezenta unui ghid desemnat.

Sursa: www.wikipedia.org

Harta Tinovul Mohos

Booking.com

Tinovul Mohos

Tinovul Mohos – Rezervatia naturala se afla intr-unul dintre craterele Masivului Ciomatu – prelungirea extrem sudica a lantului vulcanic al Muntilor Harghitei, in sud-vestul satului Lazaresti si imediat in apropierea Lacului Sfanta Ana nu deaparte de statiunea Baile Tusnad. Geologie primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a linistit si in el s-a format un lac. Tinovul Mohos – Obiective Turistice Romania

You must be logged in to post a comment.

Top